Reviews van klanten: 9,0 / 10 51 reviews

Radiator kennisbank van Altijddegoedkoopste

Vragen over radiatoren beantwoorden wij graag. Hieronder staan een aantal veelgestelde vragen met de bijbehorende antwoorden. Voor vragen of een gratis advies over radiatoren, thermostaten en Cv ketels kunt ook contact met ons opnemen. Onze ervaren en deskundige medewerkers helpen u graag de juiste keuzes te maken voor de optimale verwarming van uw ruimtes.

Radiatoren algemeen

Het opwarmproces van een standaard paneelradiator is vrij eenvoudig en werkt zo:
 1. Water wordt opgewarmd in de Cv ketel en stroomt naar de radiator.
 2. De panelen van de radiator worden gevuld met warm water.
 3. De panelen verwarmen de convectoren (geribbelde deel tussen de panelen)
 4. Koude lucht stroomt van onderaf langs de warme radiator.
 5. De verwarmde lucht stijgt op en beweegt via het plafond richting de kamer. De lucht koelt langzaam af en zakt weer naar beneden.
 6. Het afgekoelde water uit de radiator zakt ook naar beneden en wordt teruggevoerd naar de Cv ketel.
Meer informatie over de werking van radiatoren.
Een standaard paneelradiator bestaat uit de volgende onderdelen:

Onderdelen radiator

De radiatorplaat is het deel waar het water doorheen stroomt en aan de buitenzijde zichtbaar is. De convector is het binnenste deel dat achter de radiatorplaat zit. Met de radiatorkraan wordt de toevoer van warm water geregeld.
Een type radiator wordt aangegeven met een code van 2 cijfers, zoals type 11, type 20, type 21, type 22 en type 33. Het eerste cijfer geeft het aantal platen weer en het tweede cijfer het aantal convectoren.

Radiator met 2 panelen en 2 convectoren

Uitgebreide uitleg over radiatortypes.
Het vermogen van een radiator wordt aangeduid in Watt. Het benodigde wattage van een radiator is afhankelijk van:
 1. De inhoud van de ruimte
 2. De gewenste tempratuur en
 3. De isolatie van de ruimte
Op onze site onder het blokje capaciteitsberekening kunt u zelf uitrekenen hoeveel watt u nodig heeft voor de te verwarmen ruimte. Afhankelijk van aantal watt en de ruimte bepaalt u maat en type radiator.
Een radiator heeft minimaal 4 aansluitingen. Een aansluiting voor de aanvoer van warm water en een voor de afvoer van afgekoeld water. Op de overige aansluitingen kan bijvoorbeeld een ontluchter, een aftapper of een blindstop worden geplaatst.
Sommige radiatoren hebben meer dan 4 aansluitingen. Dit zorgt voor meer vrijheid om een radiator op een bepaalde manier aan te sluiten. Als een radiator bijvoorbeeld aan beide kanten weinig ruimte over heeft dan kan een onderaansluiting een oplossing zijn.

 

Radiatoren aansluiten

Een radiator aansluiten is niet moeilijk. Als je het benodigde aansluitmateriaal in huis hebt kun je de meeste radiatoren in 10 stappen aansluiten. De stappen om een radiator aan te sluiten zijn hieronder weergegeven.
 1. Bevestig de beugels aan de muur. Houd aan de onderkant ten minste 10 cm vrij voor een goede luchtcirculatie.

 2. Hang de radiator in de beugels. Stel het ontluchtingsventiel moet zo in dat dit op het hoogste punt zit.

 3. Bevestig de ontluchtingskraan.

 4. Bevestig de radiatorkraan en de afvoerverbinding op de radiator.

 5. Maak een aftakking van de CV leiding naar de radiator. Bevestig deze leidingen radiatorbeugels aan de muur (bij kunststof cv buizen is dit niet nodig). De maximale afstand tussen de beugels is 1,2 meter.

 6. Bevestig met behulp van knelfittingen de aanvoerleiding (leiding met warm water) en afvoer aan de verwarming. Draai de moer stevig vast en plaats de knelring over de leiding.

 7. Vul het systeem met water.

 8. Sluit de watertoevoer zodra de ketel een drukmeter van 1,5 tot 2 bar aangeeft.

 9. Ontlucht nu de radiatoren.

 10. Als de drukmeter nu minder dan 1,5 tot 2 bar aangeeft, dient u de radiator nog een keer bij te vullen en het systeem te ontluchten.

 

Al het benodigde aansluitmateriaal voor radiatoren vindt u in deze webshop.

De radiatorkraan wordt veelal linksboven aan de radiator geplaatst. De retourkoppeling (voor water dat is afgekoeld) wordt meestal rechtsonder aan de radiator geplaatst. Het is mogelijk om de kraan en retourkraan aan dezelfde zijde te monteren. Als een radaiator breder is dan 180 centimeter is dit echter niet wenselijk. De warmteverdeling van de radiator is dan namelijk niet optimaal.
Het is goed mogelijk dat de gewenste kamertemperatuur bijna is bereikt. De radiatorthermostaat laat daarom minder warm water naar de radiator stromen. Het water in de radiator koelt af en het koude water "zakt" naar beneden, waardoor de radiator aan de onderkant koeler is.
Om te testen of de radiator nog goed werkt kunt u een hogere temperatuur instellen op de thermostaat. De radiator zou nu warmer moeten worden. Gebeurt dit niet, dan is er een probleem met de installatie. In dat geval kunt u het beste de hulp van een installateur inroepen.
Mogelijk zit er lucht in de radiator. Door de loop van de tijd kan er lucht in de installatie terecht komen. Deze lucht zit altijd bovenin de radiator, waardoor het bovenste gedeelte van de radiator koud blijft. Om dit probleem op te lossen dient u de radiator te ontluchten. Bekijk hiervoor de volgende veelgestelde vraag.
Het ontluchten van een radiator is in een paar stappen te doen.
 • Draai de radiator open en zet de centrale verwarming aan en laat de radiator 10 minuten opwarmen. Zet vervolgens de CV ketel uit door de stekker uit het stopcontact te halen.
 • Draai het ontluchtingsventiel van de radiator open met een ontluchtingssleutel. Er zal hierbij een beetje water uit de radiator komen. Als een sissend geluid hoort, betekent dit dat er lucht uit uw radiator verdwijnt.
 • Als de lucht uit de radiator is, komt er water uit uw radiator. Draai dan het ontluchtingsventiel weer dicht.
 • Steek de stekker van de CV ketel weer in het stopcontact.
 • De van de Cv ketel moet tussen de 1,5 en 2 bar liggen.
 • Draai de radiator weer open als de druk ok is.
De minimale ruimte van de radiator tot de vloer is 10 cm. Dit is nodig zodat er voldoende lucht kan circuleren. Bovendien is het ook praktischer bij bijvoorbeeld de schoonmaak.
De afstand tussen de radiator en de muur wordt bepaald door de ophangconsole. Dit is het onderdeel waarmee u de radiator aan de muur bevestigt. Kijk voor de betreffende afstand bij de specificaties van het product.

 

Radiator merken

De Thermrad compact-4 plus radiatoren zijn voorzien van zijaansluitingen (2 links en 2 rechts). Thermrad super-8 compact zijn ook voorzien van deze zijaansluitingen en nog extra 2 rechtsonder en 2 midden-onder aansluitingen.

 

Radiator onderdelen

Er is een aantal onderdelen die nodig zijn bij installatie van radiatoren. Soms worden deze onderdelen meegeleverd bij een radiator en soms is het nodig om deze mee te bestellen. Let op de beschrijving bij de radiator. Enekele veelvoorkomende onderdelen zijn:
 • Radiatorkraan (haaks of recht) voor regulering van aanvoer van warm water
 • Retourkoppeling radiator voor afvoer van afgkoeld water
 • Ophangconsol voor de bevestiging van de radiator aan de muur
 • Blindstoppen voor aansluitopties die niet gebruikt worden
 • CV-buizen
Een thermostatische insert M30 is een hulpmiddel dat in de radiator wordt gedraaid zodat u de kraan er direct op kunt monteren.
- Houtdraadbouten
- Pluggen
- Ontluchting-, blind- en aftapstoppen
- Omkasting
- Ophangbeugels
Bij de raamradiator (200mm hoog) worden geen ophangbeugels, houtdraadbouten en pluggen meegeleverd.

 

Radiator bestellen, garantie en bezorging

Bij verzending binnen Nederland rekenen wij geen verzendkosten. Voor verzending naar België zijn de verzendkosten: Bij bestelling van 1 artikel € 25,00. Bij bestelling van 2 of meerdere artikelen € 50,00.
Tijdens het bestelproces komt u een kalender tegen waarop u de gewenste afleverdatum kunt aangeven.
Wij leveren al onze producten onder 100% volledige Nederlandse fabrieksgarantie. Onze garantie termijnen lopen, afhankelijk van het type product, op tot maar liefst 15 jaar. De minimale garantie termijn op onze radiatoren is 5 jaar maar de meeste door ons geleverde radiatoren zijn standaard al voorzien van 10 jaar garantie op lak en waterdichtheid.
De door u verstuurde bestelling is uw garantiebewijs. Om gebruik te maken van onze service & garantie moet u altijd beschikken over deze originele e-mail bestelling.