Reviews van klanten: 9,0 / 10 51 reviews

Hoe werkt een radiator?

Een radiator krijgt vanuit de Cv ketel aanvoer van warm water. Hierdoor warmt de radiator op. Koude lucht stroomt langs de warme radiator. De verwarmde lucht stijgt op en beweegt via het plafond richting de kamer. Daar koelt de lucht af en zakt weer naar beneden. Het opwarmproces begint dan weer opnieuw. Het afgekoelde water uit de radiator zakt ook naar beneden en wordt teruggevoerd naar de Cv ketel. Zo werkt een radiator.

Onderdelen van een radiator

Een radiator bestaat minaal uit een plaat, een convector en een radiatorkraan. De radiatorplaat is het deel waar het water doorheen stroomt en aan de buitenzijde zichtbaar is. De convector is het binnenste deel dat achter de radiatorplaat zit. Met de radiatorkraan wordt de toevoer van warm water geregeld.

Radiator typenummer

Het typenummer van een radiator geeft aan uit hoeveel radiatorplaten en convectoren de radiator bestaat. Het eerste cijfer geeft het aantal radiatorplaten weer en het tweede cijfer het aantal convectoren.

Waar staan de radiator types (11,21,22,etc) voor?

Type 11
Radiator
Type 11
Type 20
Radiator
Type 20
Type 21
Radiator
Type 21
Type 22
Radiator
Type 22
Type 33
Radiator
Type 33

 

Radiator type 11: 1 plaat – 1 convector
Radiator type 20: 2 platen – geen convector
Radiator type 21: 2 platen – 1 convector
Radiator type 22: 2 platen – 2 convectoren
Radiator type 33: 3 platen – 3 convectoren

Vermogen van een radiator

Hoeveel warmte een radiator afgeeft is afhankelijk van het vermogen van een radiator. Het vermogen wordt ook wel capaciteit genoemd. Het vermogen wordt bepaald door:

  • De afmeting van de radiator
  • Het aantal radiatorplaten
  • Het aantal convectoren

Het vermogen wordt weergegeven in Watts. Hoe hoger het typenummer, hoe hoger het vermogen van de radiator en hoe meer warmte een radiator afgeeft.

Vermogen zelf berekenen?

Met de radiator capaciteitsberekening kunt u snel uitrekenen hoeveel vermogen uw radiator moet leveren om uw kamer te verwarmen.

 

Heeft u vragen of hulp nodig bij het kiezen van de juiste radiator? Onze deskundige medewerkers geven u gratis advies.